Olika typer av uterum

Vilken typ av uterum vill du ha?

Fundera över vilken typ av uterum du vill ha. Ska uterummet användas året om, eller bara på sommaren? Om du ska bygga uterummet själv kan också vara en avgörande faktor för vilken typ du ska välja, här kan du läsa mer om att bygga uterum själv. Vi skulle säga att det finns tre olika typer av uterum:

  • Typ 1: Uterum som används tidig vår till sen höst.
  • Typ 2: Uterum som används tillfälligt under vår och höst.
  • Typ 3: Uterum som används som en vinterträdgård, det blir nästan so

Typ 1: Uterum som används tidig vår till sen höst.

Typ 2: Uterum som används tillfälligt under vår och höst.

Typ 3: Uterum som används som en vinterträdgård, blir nästan som en utbyggnad av huset.

Image

Uterum typ 1 - vår, sommar, höst

Den här typen av uterum kan användas vår, sommar och höst, men det är sämre möjligheter till att värma upp uterummet under kallare dagar.

Grunden

När det är dags att bygga uterum måste du se till att ha en stadig grund, eftersom det är grunden som ska bära hela uterummet. Grunden kan göras på tre olika sätt:

Trädgårdsplattor som placeras på ett väldränerat underlag. Ha gärna en isolerande markskiva under plattorna. Det här är troligtvis det billigaste alternativet, men kanske inte det bästa för alla. Välj det alternativ som passar dig bäst, både vad gäller pris och förutsättningar.
Gjuten betongplatta (med eller utan värme). Om du väljer det här alternativet bör grundens ytbeläggning bestå av klinker och du bör även ha en isolerad betongplatta med värmeslingor (antingen vatten eller el).
Trägolv. Lägg ett tryckimpregnerat bjälklag på betongplintar. Ofta används en ytbeläggning av trallbrädor av sibirisk lärk, eller ett massivt trägolv som egentligen ska användas inomhus. Obs! Om du väljer det här alternativet bör du ha en temperatur på minst 10 grader året runt i uterummet.

Tak

Även taket kan göras på många olika sätt, och det finns inga rätt eller fel. Du väljer helt själv hur du vill göra. Vi rekommenderar att du väljer det alternativ som passar dig bäst.

Korrigerad plastskiva. Det här är troligtvis det billigaste alternativet när du ska göra taket. Då läggs en korrigerad plastskiva på tvärgående bärreglar.
Glas. Om du vill ha ett ljust uterum rekommenderar vi att du väljer ett glastak. Det släpper in väldigt mycket ljus och ger liv åt ditt uterum. Då tar du verkligen vara på det naturliga ljuset.
Färdigt tak. Det här kan vara ett av de dyraste alternativen, men också det säkraste. Ett färdigt tak monteras på det befintliga uterummet. Ett bra alternativ för den som inte är så händig.

Skjutpartier

Att välja glasparti till uterummet är inte helt lätt. Det finns två typer av skjutpartier. Det ena alternativet är lite billigare, medan det andra är lite dyrare.

2- eller 4-delade skjutpartier. Det här är det billigaste alternativet. En fördel med det här alternativet är att du bara kan tilta på den öppningsbara delen för att vädra.
Lyft och glidpartier. Det här alternativet är lite dyrare, men fördelen med det här alternativet är att du kan få ett 2-delat skjutparti som har en bredd på upp till 6 meter.
Det räcker att uterummets skjutpartier har enkla glas. Utgå från att tjockleken på dörrglas bör vara minst 5 mm, och 4 mm på fönsterglas. Använd en härdad glasruta, för att minimera skaderisken. Här hittar du fönster och glaspartier till ditt uterum.
Image

Uterum typ 2 - 8-10 månader/år

Den här sortens uterum, som vi har valt att kalla typ 2, kan användas 8–10 månader om året. Det går att värma upp uterummet någon gång under vintern om du vill. Det går också att hålla rummet frostfritt året runt. Perfekt för att t.ex. förvara blommor under vintern!

En förutsättning för att få ut det mesta av ett uterum av typ 2, är dock att det inte är för kallt utomhus. Det är viktigt att ha en bra isolering för att uterummet ska kunna behålla värmen och för att förhindra att det bildas kondens på profiler och glas. Läs mer om isolering till ditt uterum.

Grunden - som uterum typ 1

Grunden kan göras på tre olika sätt. Antingen används trädgårdsplattor, en gjuten betongplatta eller ett trägolv. Här gäller precis samma alternativ som om när man bygger ett uterum av typ 1. Du kan läsa mer om dina alternativ och få mer information under Uterum typ 1 längre upp på sidan.

Tänk på: Det finns en stor risk att du blir missnöjd med slutresultatet av uterummet om du slarvar med grundarbetet! Var noggrann och gör rätt från början, så slipper du bli besviken!

Tak

Precis som med uterum typ 1 kan taket göras på olika sätt. Hur man väljer att göra taket brukar styras av plånbok och stil.

Glas. Ett glastak ger en exklusiv känsla som gör att rummet känns lyxigare. Dessutom släpper glastaket in mycket ljus, vilket gör att uterummet blir ljust och fräscht. Dock kan det bli väldigt varmt under sommaren, lite som i ett växthus.
Kanalplast. Om du vill åt ljuset, men undvika växthuseffekten rekommenderar vi att bygga taket av kanalplast. Fördelen är att plasten släpper in mycket ljus i ditt uterum utan att släppa in för mycket värme.
Täckt tak. Du kan även välja att täcka taket. Det leder till ett mörkare uterum, som inte släpper in så mycket ljus, men inte heller så mycket värme. En varm sommardag kan du sitta i uterummet utan att svettas ihjäl.

Skjutpartier

När du ska välja skjutpartier bör du fundera på om du vill ha så stor öppning som möjligt, eller om du vill ha klassiska skjutpartier. För skjutpartier finns det två alternativ.

2-delad eller 4-delad. Om du vill ha ett skjutparti som är 2-delat eller 4-delat kan du tilta den öppnade delen när du vill vädra, vilket är en stor fördel. Dessutom är det här alternativet lite billigare.
Lyft & glidparti. Med den här typen av skjutparti kan du få ett 2-delat skjutparti som kan bli hela 6 meter brett. Det här alternativet är dessutom något smidigare jämfört med alternativ 1, som kan vara lite klumpigt.
Image

Uterum typ 3 - hela året

Den här typen av uterum kan användas året om, och därför måste du bygga det väldigt noggrant. Om du bygger det här rummet på rätt sätt och gör det ordentligt kommer det bli en lyckosam investering som du har användning för långt in i framtiden. Med tanke på att rummet ska användas året om måste det vara välisolerat.

Grunden - Isolerad betongplatta

Grunden bör vara en isolerad betongplatta som har värmeslingor (antingen vatten eller el). Det kan vara en bra idé att gjuta en grund för ditt uterum, och att ditt uterum sedan monteras direkt på betongplattan.

Med tanke på att rummet ska användas året om måste det vara välisolerat. Du kan även lägga in värmeslingor, som kommer få ditt uterum att hålla en behaglig temperatur året om.

Stomme - Aluminium

Stommen bör bestå av aluminium med bruten köldbrygga eller limträ. Alla skjutpartier måste nästan vara i aluminium med bruten köldbrygga, för att förhindra att det bildas kondens på profilerna. Det är även viktigt att ha isolerat glas med lågenergibeläggning och gasfyllning.

Tak - Traditionellt tak

Vi rekommenderar dig att använda ett traditionellt tak. Tänk på att taket gärna ska ha en yttersida som matchar resterande delar av huset. Taket ska isoleras och kläs in på insidan, det kan till exempel vara med panel. Lär dig mer om hur man klär in taket med panel.