Arbetskläder för skogsarbete

Arbetskläder är en viktig del av säkerheten på arbetsplatsen, och det gäller särskilt för dig som arbetar med skogsarbete. Med tanke på de utmanande arbetsförhållandena och verktygen som används i skogen är det viktigt att ha rätt kläder för att skydda sig. Vill du spana hur dessa kläder kan se ut har Wexman en sektion för arbetskläder för skog och närliggande uppgifter. Här kommer vi att titta närmare på vilka arbetskläder som är bäst lämpade för skogsarbete och vilka fördelar de kan ge.

Olika typer av arbetskläder för skog

När det kommer till skogsarbete är det viktigt att ha rätt arbetskläder för att säkerställa både komfort och säkerhet. Här nedanför finns några exempel på nödvändiga arbetskläder för skogsarbete:

Skyddshjälm

En hjälm som skyddar huvudet från fallande grenar och andra föremål.

Skyddsskor

Skyddar fötterna från skador från tunga föremål.

Tåliga arbetsbyxor

Byxor som är gjorda av tåligt material som skyddar benen mot kvistar och taggar.

Överdel med reflexer

Exempelvis en skjorta som syns tydligt i mörker för att undvika olyckor med fordon.

Arbetshandskar

Handskar som ger ett bra grepp och skyddar händerna mot skador.

Öronproppar

Skyddar hörseln från höga ljud från sågmaskiner och andra maskiner.

Säkerhetsväst

En väst med hög synlighet som gör att du syns bra i skogen.

Skydda dig i skogen

Skogen är en vacker plats att vistas i, men det finns också vissa faror att tänka på. Här är några saker att tänka på för att minimera risken för olyckor.

Det är viktigt att du klär dig rätt. Se till att använda kläder som passar för årstiden och som skyddar mot taggar, grenar och insekter. Bär en hjälm om situationen kräver det. Tänk över vilken utrustning du behöver och använd en ryggsäck som är rymlig nog att rymma allt du behöver.

Håll koll på din omgivning och ta inte onödiga risker. Undvik att klättra på stora stenar eller träd utan rätt utrustning. Sedan är det såklart av yttersta vikt att ha nödvändiga kunskaper. Det sista tipset är att vara medveten om väderförhållanden: Kolla alltid väderprognosen innan du ger dig ut!

Kommer du arbeta i skogen på vintern? Läs en intressant artikel om hur du förbereder dig på bästa sätt hos Landlantbruk.se.