Guide om varselkläder

Vår säkerhet på arbetsplatsen är något som vi alla borde prioritera högt. Det är därför viktigt att vi investerar i varselkläder för att skydda oss själva och våra kollegor från faror på arbetsplatsen. Varselkläder är speciellt utformade för att öka synligheten under dåliga ljusförhållanden, såsom dimma eller mörker. Wexman är ett bra alternativ om du vill handla varselkläder helt utan mellanhänder som ska ha sin del av kakan. Där får du mycket varselkläder för pengarna. I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om varselkläder för att göra det lättare för dig att välja rätt typ av kläder för ditt arbete.

Olika varselplagg

Nu ska vi gå igenom olika varselplagg som du kan välja mellan. Det finns en rad olika plagg som är utformade för att öka synligheten och säkerheten på arbetsplatsen. Här är några exempel på varselkläder att tänka på:

Varseljackor

Varseljackor är ett av de vanligaste plaggen som används på arbetsplatser. De är oftast tillverkade av slitstarka material och finns i olika färger och modeller. En bra varseljacka ska vara bekväm att bära och ha hög synlighet för att öka säkerheten på arbetsplatsen.

Varselbyxor

Varselbyxor är ett annat vanligt plagg på arbetsplatser. De finns i olika material och färger, och är utformade för att vara bekväma att bära under arbete samtidigt som de ökar synligheten och säkerheten.

Varselvästar

Varselvästar är ett enklare alternativ till varseljackor och är vanliga på arbetsplatser där man inte behöver fullständig varselutrustning. De är lätta och bekväma att använda, och finns också olika färger och modeller. En bra varselväst ska ha hög synlighet och vara utformad för att passa olika kroppstyper. Kolla efter en fodrad varselväst om du söker efter ett plagg som värmer skönt under arbetsdagen.

Varselshorts

Varselshorts är ett annat alternativ för de som arbetar på platser där det kan bli varmt och man behöver röra sig mycket. De är vanligtvis tillverkade av samma slitstarka material som andra varselkläder och finns i olika färger och modeller. Varselshorts ökar synligheten och säkerheten på arbetsplatsen samtidigt som de är bekväma att bära.

Varseltröjor

Varseltröjor är ett bra alternativ för de som inte behöver använda varseljackor på arbetsplatsen. De är lätta att bära och finns i olika färger och modeller för att öka synligheten. Varseltröjor är också tillverkade av slitstarkt material för att tåla aktivt arbete. De flesta tillverkare erbjuder även "kontorströjor" för dig som sitter mycket med administration.

Varför bär man varselkläder?

Varselkläder används för att öka synligheten och säkerheten för personer som arbetar i miljöer med hög risk för olyckor, såsom trafik, byggarbetsplatser och industrier. De är oftast i hög synlighetstexter och färger som orange eller gult för att sticka ut i miljön och göra det lättare för personer att märka dem från avstånd.

Varselkläder är också utformade för att vara slitstarka och tåliga för att klara av ett aktivt arbete. Det är därför viktigt att alltid använda varselkläder när man arbetar i riskfyllda miljöer, för att minska risken för olyckor och skador.

Val av varselkläder

När du väljer varselkläder är det viktigt att tänka på vilken typ av arbete du utför och vilken miljö du befinner dig i. Om du till exempel arbetar på en byggarbetsplats behöver du varselkläder som är slitstarka och tåliga för att klara av det hårda arbetet.

Om du arbetar i trafik behöver du varselkläder som är synliga från avstånd och som har reflexer för ökad synlighet även i mörker. Läs mer hos Trafikverket.

Det är också viktigt att tänka på vilken storlek och modell som passar dig bäst för att öka komforten. Söker du istället skyddskläder så kan du läsa mer på Arbetsmiljöverket.