Dörrhandtag

Dörrhandtag är en viktig del av dörrar och kan påverka både utseendet och funktionaliteten hos en dörr. De finns i olika material, utföranden och stilar för att passa olika dörrar och miljöer. Valet av dörrhandtag kan också påverka tillgängligheten och användbarheten för personer med nedsatt rörlighet eller handstyrka.

Köpa dörrhandtag

När du ska köpa dörrhandtag är det viktigt att välja rätt typ av handtag som passar dörrtypen och den övergripande designen i rummet eller byggnaden. Man bör också tänka på funktionaliteten och användbarheten av handtaget, till exempel om det är lätt att använda och om det är tillgängligt för personer med nedsatt rörlighet eller handstyrka. Slutligen är det också viktigt att välja en bra återförsäljare som säljer handtag av hög kvalitet för att säkerställa hållbarhet och lång livslängd. Vi kan exempelvis tipsa om Specialbeslag där du kan köpa dörrhandtag ur ett stort sortiment och av bra kvalitet. Ett annat förslag är att vända sig till ett byggvaruhus som exempelvis Beijer, men då kanske kvaliteten inte är riktigt densamma.

Olika typer

Det finns många olika typer av dörrhandtag att välja mellan, inklusive vridhandtag, spakhandtag, ratthandtag, skjutreglage och tryckstänger. Varje modell har unika egenskaper och kan användas för olika typer av dörrar eller miljöer. Valet kan också påverka utseendet och känslan i ett rum eller en byggnad, så det är viktigt att välja en som både passar dörrtypen och matchar den övergripande designen.

Vridhandtag

Vridhandtag används på innerdörrar i hem, kontor och andra byggnader. De är vanligtvis runda eller ovala och används genom att vrida handtaget för att öppna eller stänga dörren. Vridhandtag finns i olika material och utföranden, inklusive metall, trä och plast, och kan enkelt bytas ut för att matcha eller uppdatera dörrarnas design.

Tryckknappshandtag

Tryckknappshandtag är vanliga på dörrar till offentliga platser som toaletter och för att öppna eller stänga dörren trycker man på en knapp i stället för att vrida på handtaget. De kan vara tillverkade av olika material som metall, plast eller glas, och finns i olika former och storlekar för att passa olika dörrar och användning. Tryckknappshandtag är också praktiska eftersom de kan vara lättare att använda för personer med nedsatt handstyrka eller begränsad rörlighet i händerna.

Spakhandtag

Spakhandtag är vanligtvis större än andra typer av dörrhandtag och används ofta på utvändiga dörrar. De kan vara raka eller böjda och finns i olika material som metall, trä och plast. Spakhandtag är ofta enklare att använda än vridhandtag eftersom de kräver mindre vridmoment och är därför också lämpliga för personer med nedsatt handstyrka eller begränsad rörlighet i händerna.

Ratthandtag

Ratthandtag är en dekorativ typ av dörrhandtag som används på ytterdörrar. De har en rund form som påminner om en ratt på en bil och finns i olika material som metall och trä. Ratthandtag är enkla att använda och kan ge ett elegant utseende till en ytterdörr.

Skjutreglage

Skjutreglage är vanliga på skjutdörrar eller glasdörrar där dörrbladet glider parallellt med väggen för att öppnas eller stängas. De har vanligtvis ett handtag som skjuts framåt eller bakåt för att aktivera en mekanism som rör dörrbladet. Skjutreglage finns i olika material och utföranden, inklusive metall och plast, och är praktiska på platser där utrymme är begränsat eller där man vill skapa en modern och strömlinjeformad utseende.

Tryckstänger

Tryckstänger är vanliga på utvändiga dörrar på stora byggnader som sjukhus, skolor och kontorskomplex. De är enkla att använda och kräver minimal kraft för att öppna dörren. Tryckstänger består av en lång stång som löper längs med dörrens bredd och har en mekanism på ena eller båda ändarna som, när den trycks ned, öppnar eller stänger dörren. Tryckstänger kan vara tillverkade av metall eller andra material och är praktiska för platser med hög trafik eller där man vill ha ett enkelt och funktionellt handtag.

Innerdörrhandtag

Innerdörrhandtag används för att öppna och stänga innerdörrar i ett hus eller en byggnad. De kan vara tillverkade av olika material, inklusive metall, trä eller plast, och finns i olika utföranden och stilar för att passa olika inredningsstilar. De kan också vara enkla eller mer dekorativa, beroende på önskad estetik. Valet kan också påverka ljudnivån från dörrarna och deras tillgänglighet för personer med nedsatt rörlighet eller handstyrka. Hos Specialbeslag hittar du ett gediget utbud av högkvalitativa innerdörrhandtag från flera välkända varumärken och i många olika utföranden. Du kan också vända dig till ett byggvaruhus som Byggmax.

Ytterdörr-handtag

Ytterdörrhandtag används för att öppna och stänga ytterdörrar och är en viktig del av en byggnads säkerhet och utseende. Det är viktigt att välja ett handtag som är tillverkat av högkvalitativt material och som är säkert och robust. Ytterdörrhandtag finns i olika utföranden, inklusive vridhandtag, spakhandtag och tryckstänger, och det är viktigt att välja en typ som passar dörrtypen och dess användningsområde. På specialbeslag.se kan du köpa ytterdörr handtag ur ett stort sortiment. Välj mellan flera olika varianter, modeller och prisklasser av deras handtag för ytterdörrar. Ett annat populärt alternativ är att köpa ett handtag med digitalt lås, till exempel från Yale Doorman.

Hur byter man dörrhandtag själv?

Funderar du på att byta dörrhandtag själv? Då har du hamnat helt rätt. Här är en steg för steg-guide:

  1. Skruva loss skruvarna som håller det gamla handtaget på plats med en skruvmejsel.
  2. Ta bort det gamla handtaget och inspektera mekanismen som sitter på dörren. Se till att det är i bra skick och inte behöver bytas ut.
  3. Sätt in den nya mekanismen i hålet i dörren och dra åt skruvarna för att fästa den på plats.
  4. Fäst det nya handtaget på mekanismen, se till att det sitter ordentligt fast.
  5. Testa handtaget för att säkerställa att det fungerar korrekt, att dörren går att öppna och stänga och att låset fungerar.
  6. Sätt på eventuella dekorativa lock eller kapslar som följde med handtaget.
  7. Avsluta genom att ta bort skyddsplasten eller skyddspapperet från handtaget för att avslöja dess finish.

Det är viktigt att notera att steg-för-steg-guiden kan variera beroende på vilken typ av handtag som byts ut. Det kan också vara viktigt att se till att man har rätt verktyg till hands för att göra bytet så smidigt som möjligt.